Inhijambia richt zich op straatkinderen die leven op en rond de Mercado Oriental in Managua. Deze mercado beslaat een hele wijk in de hoofdstad en bestaat uit de lokale markt en een vuilnisbelt. Op de vuilnisbelt wonen en werken veel extreem arme gezinnen die uit het afval nog enigszins waardevolle materialen proberen te halen om zo in hun bestaan te voorzien. Hun huizen zijn kleine krotjes van golfplaat en landbouwplastic, vaak bewoond door meer dan tien personen.
Het is een zeer gevaarlijke omgeving en met name kinderen lopen grote risico’s. Zij volgen geen onderwijs, zijn vaak slachtoffer van extreem geweld en velen van hen zijn lijmsnuivers. Meisjes staan van jongs af aan bloot aan seksueel misbruik en uitbuiting.
Ihijambia legt contact met deze kinderen, vangt hen op en probeert hun een veilige omgeving te bieden. In drie fases worden de kinderen van hun verslaving afgeholpen en krijgen zij de mogelijkheid om een normaal bestaan op te bouwen en uiteindelijk terug te keren in de maatschappij.
Velen van hen zitten inmiddels op school, zijn aan het werk of studeren aan de universiteit. Sommigen keren na hun opleiding terug om te gaan werken als begeleider van kinderen binnen Inhijambia.
Binnen het programma van Inhijambia ondersteunt Stichting Monimbó de opvang en resocialisatie van een groep van 67 meisjes. Bij tien van deze meisjes is de thuissituatie dermate problematisch dat zij tot voor kort ook ’s nachts bij Inhijambia woonden.
In al haar wijsheid heeft het ministerie van Familiezaken begin 2017 besloten dat de meisjes voortaan ’s nachts weer bij hun familie moeten slapen. Een dramatische beslissing gezien hun problematische thuissituaties. Inhijambia heeft hierdoor de nachtopvang moeten sluiten.
Het goede werk dat overdag wordt gedaan mag wel doorgaan en we hopen dat de intensieve begeleiding van Inhijambia gedurende de dag alsnog voldoende is om de meisjes toch een betere toekomst te bieden.
Ondanks deze tegenslag zijn we zeker van plan Inhijambia en “onze” meiden te blijven steunen. We laten hen niet in de steek!
Wij werken alweer meerdere jaren samen met microkredietorganisatie Alternativa die een door ons gefinancierd microkredietfonds beheert en leningen verstrekt aan kleine ondernemers, waaronder bijvoorbeeld marktkoopvrouwen. De organisatie vraagt een relatief lage rente, waardoor het voor ondernemers makkelijker is om het krediet terug te betalen en te voorzien in hun eigen bestaan.
Naast deze kredieten geeft de organisatie ook ondersteuning aan de ondernemers door opleidingen en begeleiding. Het verstrekte fonds is al jaren succesvol door een uitstekende terugbetalingsmoraal. Dit is mede te danken aan de goede selectie door Alternativa en hun strikte terugbetalingsbeleid.
Inmiddels hebben we een tweede microkredietfonds kunnen bekostigen waarmee 30 vrouwelijke ondernemers in Monimbó geholpen worden de crisis door te komen.